Домашно направени Marshmallow бонбони

12/11/2017 Кухнята на Баба КоледаРаботилница

рецепта на 

 

Продукти:
1/3 пудра чаша захар
1/3 чаша царевично нишесте
2 чаши захар
1 супена лъжица лек царевичен сироп
1 1/4 чаши вода (по отеделно)
1/4 чаша лимонов сок
4 супени лъжици неароматизиран желатин
2 яйчни белтъка (стайна температура)
3-4 капки жълта боя за храна или по 3-4 капки различни цветове боя за храна
1 супена лъжица лимонова кора, или друг вкус сироп ( зависи с какъв вкус, искате да направите бонбоните)

Начин на приготвяне:

1. Разбъркайте царевичното нишесте и захарта на прах в малка купа. Подгответе тиган 9х13, като го покриете с фолио и го напръскате с незалепващ спрей за готвене. Поръсете обилно прах от сместа захар и нишесте по целия тиган. Поставете тигана настрана докато подготвяте marshmallow и запазете сместа захар и нишесте за по-нататъшна употреба.

2.Разбъркайте гранулираната захар, царевичния сироп, лимоновия сок (или друг сок) и 1/2 чаша вода в голям съд – купа или тенджера на средна температура.

Разбъркайте, докато захарта напълно се разтвори, след това спрете разбъркването и оставете сместа да заври. Продължете да варите, докато сместа достигне 260 градуса (става твърда топка) Проверявайте с готварски термометър. Този процес ще отнеме известно време, така че преминете към следващите две стъпки, докато захарният сироп готви, но не забравяйте да проверявате захарния сироп често, така че да не надвишава 260 градуса.

3. В друг тиган разтворете желатина в 3/4 чаша вода и разбърквайте в продължение на 5 минути, докато се абсорбира напълно. Поставете тигана на слаб огън и разбъркайте постоянно, докато сместа стане течна.

4. Докато захарният сироп се вари и желатинът се омекотява, изсипете белтъците и забочнете да ги разбивате. Не започвайте преи температурата на захарният сироп сда се доближи до 245 градуса. Разбйте ги да станат на сняг, достатъчно гъст и твърд.  Ако яйчните белтъци са готови преди захарният сироп да достигне правилната температура, спрете да ги разбърквате и го оставете на странам на прохладно, но не студено място.

5. Смесете внимателно желатиновата смес в захарния сироп. Бъркайте непрестанно с миксера на ниска скорост. обавяйте захарния сироп бавно, като го изливате на тъкна струя. За ваше удобство можете първо да го прелеете в кана. Внимавайте, той е много горещ и може да причини изгаряния, ак попадне върху кохата на ръцете.  Когато сместта е готова, добавете жълтата ( или друг цвят) боя за храна и лимонова кора (или друга пловода съствка) и постепенно увеличете скоростта на миксера до най-високо ниво.

Разбивате около 10 мин., докато сместа не стане блестяща, плътна,да запази формата си и да е напълно непрозрачна.

Можете да познаете, че сместта е готова, когато спрете миксера и повдигнете нагоре. Сместта бавно трябва да се стече обтно надолу, акато запази пенообразната си форма.

6. След като сместта за бонбоните marshmallow е готова, поръсвате първия тиган с обилен слой от захар и нишесте, изсипвате там сместта за бонбоните marshmallow. Разстелете добре в тигана. Повдигнете с фолиото и обънете извън тигана с лицето надолу върху подготвената повърхност от друго фолио. Отстранете готното фолио и поръсете обилно със смес от захар и нишесте.

7.  Нарежете полученото блокче на малки квадратчета или други форми, нато използвате влажен нож или влажни форми за сладки. отрязаните крайща на бонбоните също се натопяват или поръсват със смес от захар и нишесте, за да не бъдат лепкави. Вашите marshmallows са готови за ядене. Хай-скусни са веднага след приготвянето им, но ако се наложи, можете да ги съхранявате с херметически затворена кутия на сухо място. Може да се наложи да ги поръсите отново със смес от захар и нишесте, за да не бъдат лепкави.

за да ги направите с вкус на тиква:

продукти:

1/2 чаша тиквено пюре (неподсладено)
1 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка джинджифил
1/4 чаена лъжичка индийско орехче
1/4 чаена лъжичка бахар
1/4 чаша пудра захар
1/4 чаша царевично нишесте

Преди стъпка 6, от посочените по-горе, направте следното:

Докато marshmallow се сприготвя, поставете тиквеното пюре в малка купа и добавете канела, джинджифил, индийско орехче и бахар. След като marshmallow достигна правилната консистенция, добавете оранжева боя захрана (или комбинация от жълто и червено, за да направите оранжево) и разбъркайте, докато marshmallow стане с еднакъв цвят. Използвайки гумената шпатула, внимателно добавете малко по малко тиквеното пюре в оранжевата смес, разбъркайте, докато престанат да се вижат ивици с различенцвят.

Изсипете marshmallow в подготвения тиган и изгладете горната част. Оставете го да претои на стайна температура в продължение на поне 8 часа, покрит с хартия за печене.

след осмия час пристъпете към стъпка 6, от посочените по-горе.

Можете да ги направите и с  ягодовото пюре, като готвите пресни или замразени плодове в тенджера за около 10 минути, след това смесвате меките плодове в миксер или кухненски робот. Имайте предвид, че marshmallows трябва да престои след като добавите ягодовате смес най-малко 8-10 часа, преди да да преминете към стъпка 6.